Organizmi i njeriut është i pajisur me mekanizma të caktuar të cilat nëse funksionojnë siç duhet mund të luftojnë qelizat tumorale.
Këto mekanizma ndikohen gjerësisht nga stili i jetesës dhe ushqyerja.
Së fundmi, shkencëtarët kanë zbuluar se brokoli, kalë dhe perime apo barishte të të njëjtit grupim botanik përmbajnë substanca të cilat fuqizojnë mekanizmat mbrojtës të organizmit.
Rëndësia e perimeve në betejën kundër kancerit
Kanceri formohet kur qeliza të caktuara dalin jashtë kontrollit duke pushtuar inde e organe.
Të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë tregojnë se në vitin 2018, kanceri i morri jetën 9.6 milionë njerëzve.
Ekspertët kanë identifikuar plot 100 lloje të sëmundjes të cilat varen nga lloji i qelizës fillestare.
Nevojat për medikamente të reja dhe me çmim të lirë janë të mëdha.
Kohët e fundit, shkencëtarët kanë kthyer vëmendjen drejt botës së bimëve për të gjetur përbërës të caktuar që mund të luftojnë kancerin
Studime të mëparshme kanë zbuluar se lakra, kale, brokoli dhe lakrat e vogla kanë shumë përbërës të rëndësishëm që luftojnë kancerin në nivel qelizor.
Konsumi i përditshëm i kosit ul rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje
Brokoli dhe kale të rëndësishëm kundër kancerit
Ekspertët thonë se brokoli dhe kale përmbajnë disa substanca të cilat mbajnë nën fre daljen nga kontrolli dhe shpërndarjen e qelizave kancerogjene në organet e trupit.
Këto substanca kanë efekt pengues të shpërndarjes së qelizave dhe ekspertët besojnë se duke shfrytëzuar këto përbërës, ata mund të krijojnë ilaçe të reja efikase kundër sëmundjes.
Përbërësit e perimeve të tilla, janë shumë efikase kundër kancerit të prostatës dhe të gjirit në veçanti.
Një prej tyre quhet sulforaphane i cili është përgjegjës për genet e njeriut duke fikur ato që rrisin predispozitat e sëmundjeve të rrezikshme.
Konsumi ditor i brokolit dhe perimeve të tjera është shumë i rëndësishëm për organizmin.
Veç të tjerash, brokoli është shumë i pasur me vitaminat C dhe K të cilat janë të rëndësishme për lëkurën, zemrën, trurin dhe kockat.
Një filxhan me brokoli ofron 80 miligramë vitaminë C dhe 93 mikrogramë vitaminë K. /AgroWeb.org/