Mente (menthe piperita)
Për shekuj të tërë menta përdorej për tretjen, ftohjet dhe migrenën. Përmban a dhe b- karotenio, mentooll, holing, kalcium, kalium, maganio, magnez, selen, hekur, fosofor, zink, vitamin B1, B2, B3 dhe E.
Ndihmon në rritjen e lëngjeve të stomakut duke ndihmuar në tretje.
Bën mirë për ftofjet, për dhimjet e barkurt, diaren, migrenen, funksionimin e zemrës, të vjellat dhe reumatizmi.
Zbut kollën. Sustanca menthol që përmban zvogëlon gazrat dhe spazmat e zorrëve, stimulon sekretimin e lëngjeve biliare dhe funksionon si qetësues.
Vaj i mentës përdoret për gurët në biliare dhe locale në formë kreme si qetësues.
Si çaj 3-4 filxhan në ditë, midis vakteve, nuk ka efekte anësore edhe sikur të përdoret për periudha të gjata.
Për të përgatitur çaj, hedhin një ose 2 lugë të vogla gjethe mente në 250 ml ujë të nxehtë. Presim 10-15min dhe e kullojmë.
Kujdes: Menta ështe e mundur të parandalojë përthithjen e hekurit. Nuk duhet të konsumoni menthol të pastër ose të hani gjethet e saj.