Një erë e lehtë është e mjaftueshme për të dërguar pështymën mbi pesë metra në pesë sekonda, ka zbuluar një studim i ri.

Hulumtimi tregon se rregulli i distancës shoqërore me dy metra në të gjithë botën për shkak të COVID-19 mund të jetë i pamjaftueshëm për të parandaluar transmetimin në disa rrethana.

Studimi i Talib Dbouk dhe Dimitris Drikakis zbuloi se, edhe me një fllad të lehtë prej 4 km / orë, pështyma mund të udhëtojë deri në 5.5 metra në pesë sekonda.

Hulumtimi thekson se pështymë është një substancë komplekse. Shumë faktorë ndikojnë në mënyrën se si udhëton në ajër, përfshirë madhësinë dhe numrin e pikave, mënyrën e ndërveprimit me njëri-tjetrin, ajri dhe lagështia.

Ekipi theksoi se më shumë studime janë të nevojshme për të përcaktuar efektin e temperaturës së sipërfaqes së tokës në sjelljen e pështymës në ajër.

Ata gjithashtu thanë që një studim është i nevojshëm për të ekzaminuar sesi pështyma sillet brenda, ku ajri i kondicionuar ka një efekt të madh.