E ke pyetur ndonjëherë veten si t’i përgatitësh perimet dhe si i ruajnë ato më shumë vlerat ushqimore? Të gjalla apo të gatuara?
Nutricionistët thonë se kjo nuk është përgjigje e thjeshtë, ndërsa rekomandojnë se disa perime dhe zarzavate duhen gatuar, ndërsa të tjera jo. Cilat janë në fakt, ato që i humbasin vlerat gjatë gatimit dhe të tjerat që i ruajnë ato.
“Disa produkte kanë më shumë vlera ushqimore të konsumohen të pagatuara, ndërsa të tjera kanë nevojë që të piqen që të lëshojnë lëndët ushqyese” – thotë Dawn Jackson Blatner, dietolog në Chicago.
Që nga rrepa e deri te domatja, ja cilat janë ushqimet që duhen dhe nuk duhen gatuar:
Rrepa- e gjallë
Brokoli- e gjallë
Kërpudhat- të gatuara
Qepa- e gjallë
Specat e kuq- të gjallë
Spinaqi- i gatuar
Domatet- të gatuara.