Ndryshimet pozitive të shkaktuara nga tretja e frutave dhe perimeve
Bakteret e zorrëve nga tretja e frutave dhe perimeve mund të prodhojnë një sinjal kimik që ndikon në gjenomin e njeriut, duke shkaktuar ndryshime që ndihmojnë në parandalimin e kancerit. Për të hedhur dritë mbi mekanizmin me anë të të cilit “bakteret” e mira në zorrë mund të kontrollojnë shprehjen e gjeneve në qelizat tona dhe rrjedhimisht në mekanizmin mbrojtës të shkaktuar nga një dietë e shëndetshme na vjen në ndihmë studimi i botuar në Nature Communications, ku bashkëpunuan hulumtues të ndryshëm.
Shkencëtarët e Institutit Babraham pranë Cambridge, në bashkëpunim me kolegë nga Universiteti i Campinas në São Paulo dhe Instituti Europian i Onkologjisë në Milano, kanë treguar se kimikatet e prodhuara nga bakteret në zorrë nga tretja e frutave dhe perimeve, të quajtura acide yndyrore me zinxhirë të shkurtër, mund të ndikojnë në përbërjen e gjenomit të qelizave që përbëjnë rreshtimin e zorrëve dhe kështu ndikojnë në sjelljen e tij. Në fakt, numri i shënuesve kimik (crotonilations) rritet në disa rajone të gjenomit, duke bllokuar një klasë të proteinave të quajtur HDAC, përfshirë HDAC2, të përfshirë në zhvillimin e neoplazmave. Duke komunikuar në këtë mënyrë, bakteret mund të ndikojnë në reagimin e trupit ndaj tumorit dhe ndihmojnë në parandalimin e llojeve të caktuara të kancerit. Duke studiuar minjtë që kishin humbur shumicën e baktereve në zorrën e tyre, studiuesit treguan se qelizat e tyre përmbanin më shumë proteina HDAC2 se sa normale, gjë të cilën studimet e tjera e kanë lidhur me një rrezik në rritje të kancerit kolorektal. “Studimi ynë ofron një objektiv të ri interesant të drogës për t’u studiuar më tej”, tha autori i parë i hulumtimit, Rachel Fellows. (ANSA).