Vreshtaria ne Shqiperi, ishte zhvilluar aty që prej shekullit VIII para Jezu Krishtit, në bazë të varieteteve të shumta të rrushit autokton që kishin rezistuar në epokën e akullt. Kjo e ben Shqipërinë një prej vendeve më të vjetra të prodhimit të verës në Europë.
Keshtu e fillon shkrimin me kete teme, nje nga gazetat me te njohura ne Europe, francezja “Le Figaro”.
Sipas saj, gjatë shekullit XVII, prodhimi i verës u ngadalësua nën influencën e Islamit, për shkak të uljes së konsumit të pijeve alkoolike. Ne filmin “Skenderbeu”, nje prej sekuencave flet pikerisht per strategjine e ushtrise osmane per te djegur vreshtat ne truallin shqiptar.
Do të duhej të pritej viti 1972, gjatë dominimit komunist, për të parë prodhimin e verës shqiptare të arrijë kulmin , me 20 000 hektarë.
Turistet e shume qe vijne ne Shqiperi, sot kane ne listen e keresave te tyre prioritare, konsumin e veres autoktone, “Made in Albania”.
/Marrë nga Alfred Pez@, blogu personal